راهکار های برای صرف جوی در مصرف اب

3- كاهش حجم فلاش تانك: وجود فلاش تانك های پرحجم و یا سیفون معیوب در توالت می تواند در هر ساعت ٤٠ تا ١٠٠ لیتر آب را هدر دهد. به طور نسبی یك خانواده متوسط درایران ٤٢ درصد آب تخصیص داده شده در منزل را روانه زه كش فاضلاب ها می كند.اگر در منازلی فلاش تانك های پرحجم نصب شده و تعویض آن هزینه بر است، با استفاده از ابزارآلات ساده مثل بطری های حاوی شن و قراردادن در داخل فلاش تانك از میزان مصرف اضافی آب بكاهیم. از قراردادن آجر در فلاش تانك به دلیل وجود خرده آجر و گرفتگی فلاش تانك خودداری شود.

4- جلوگیری از چكه كردن شیرآب و سردوش ها: چكه كردن و بسته نشدن كامل شیر آب، می تواند تلفات بسیار زیاد آب را در پی داشته باشد. می توان میزان آب  تلف شده در یك دوره زمانی را با قراردادن یك سطل در زیر شیرآب معیوب اندازه گیری كرد.

5 - منبع انبساط: در منازلی كه منبع انبساط سیستم شوفاژ آن ها در پشت بام قرار دارد باید سعی شود با تنظیم زنگ ساعت از پرشدن و سررفتن منبع و اتلاف آب جلوگیری كرد.؛ سایر راه های صرفه جویی: ؛استفاده چندباره از آب: اگر در خانه باغچه دارید می توان هنگام شست وشو و تمیزكردن سبزی و میوه ها از آب  مصرف شده برای آبیاری باغچه استفاده كرد. حتی آب حاصل از شست وشوی برنج برای آبیاری گلدان ها مناسب است.

آبیاری باغچه ها: آبیاری مناسب گلدان ها علاوه بر رفع نیاز آبی و سلامت گیاه در صرفه جویی آب نیز موثر است. آبیاری بی دلیل و غیرضروری باغچه ها و درختانی كه به آب كم نیاز دارند، نه تنها خاك را از موادغنی غذایی تخلیه می كند بلكه سبب روییدن علف های هرز و جذب آب توسط آن ها می شود.یكی ازراه های صرفه جویی استفاده از سیستم های چكه ای و قطره ای است كه مصرف آب را تا ٥٠ درصد كاهش می دهد. آب دادن در ساعات خنك روز و وجود برگ در اطراف گیاه كه قابلیت نگهداری رطوبت را در خاك دارد سبب مصرف كمتر آب می شود.

شست وشوی اتومبیل: نخست پیشنهاد می شود كه شست وشوی ماشین در بیرون از منزل و در كارگاه های مخصوص این كار انجام داده شود.اگر به هر دلیل این كار درخانه صورت می پذیرد باید از رهاكردن شیلنگ باز آب خودداری شود. بهتر است شستن اتومبیل با حداقل آب در حجم یك یا دو سطل آب انجام شود. در این مواقع به یاد داشته باشیم روزانه هزاران انسان در اثر كمبود آب جان خود را از دست می دهند. پرهیز از استفاده از آب برای زباله زدایی و نظافت: برای تمیزكردن كف حیاط و یا پله های آپارتمان، جارو و سایر وسایل تمیزكننده ها، جایگزین شیلنگ آب شود. میزان هدررفتن آب برای چنین مصارفی را می توان با یادداشت كردن شماره كنتور آب قبل و بعد از شست وشو، اندازه گیری كرد.

استخرهای خانگی: وجود حوض آب نما و یا استخرهای خصوصی در جاهای گرم كه تبخیر سطحی آن ها بیشتر از ١٥٠٠ میلی متر در سال است مقرون به صرفه نیست. باید حتی الامكان از استخرهای مراكز ورزشی و عمومی استفاده كرد و از احداث آن ها در منازل امتناع ورزید. باید گفت: حتی میزان تبخیر آب توسط كتری و یا سماور و یا ظروف دیگر در روی اجاق گاز هرچند به ظاهر قابل توجه به نظر نمی آید، مورد توجه قرارگیرد.

مصرف غیرضروری آب توسط افراد وسواسی: دردناك خواهد بود كه شاهد افرادی باشیم كه به دلیل وسواس، آب پرارزش را به فاضلاب ها سرازیر می كنند. آن ها باید به یاد آورند، افراد تشنه  ای هستند كه به كمتر از همان آب هدر رفته نیازمندند.

استفاده از آب باران: در منازل شهری و یا روستایی می توان ناودان ها را طوری تعبیه كرد كه آب باران به باغچه ها هدایت شود.در یكی از شهرهای شمالی صاحبان بسیاری از خانه ها آب انباری برای جمع آوری آب باران تعبیه كرده اند و در مواقع قطع آب برای شست وشو و آبیاری از آن آب استفاده می كنند.

تلفات خارج از كنترل: از موارد دیگر هدررفتن آب می توان به نشت آب از لوله های فرسوده كف حیاط، اینچ شوفاژها یا چكه كردن مداوم كولر در پشت بام، اشاره كرد.

صرفه جویی در ایام سفر: افراد خانواده موظف اند در طول سفر موارد بالا را رعایت كنند تا ساكنان شهرها به خصوص شهرهای زیارتی مانند مشهد كه هرساله بالغ بر ١٤ میلیون زائر دارد با كم آبی و جیره بندی ناخواسته مواجه نشوند.

ممانعت از بازی كودكان از هدردادن آب در منازل: سالانه حدود ١٦ میلیون كودك زیر ٥سال به سبب كمبود آب آشامیدنی سالم جان خود را از دست می دهند؛ بازی كردن كودكان در منازل در ساعت های متمادی از طریق رهاكردن آب، نوعی بی اعتنایی، (حتی نیاز به آب آشامیدنی) به آینده همین كودكان است.

حصول اطمینان از بسته بودن شیر آب در زمان جیره بندی و قطع آب در چنین مواقعی اگر قصد ترك منزل را داشته باشیم باید شیر آب ها را كنترل كرد و از بسته بودن آن مطمئن شد، تا هم از بروز خطرات ناشی از بازبودن شیر آب و هم از هدررفتن آب جلوگیری شود. محدودبودن منابع آب و شدت گرفتن روند شهرنشینی، مصرف بی رویه و بدون صرفه جویی در محدوده شهر، همان طور كه قبلا نیز اشاره شد، سفره آب زیرزمینی را آلوده می كند و باعث خرابی كیفیت آب، و ایجاد فاضلاب های میكروبی خواهد شد، و نیز بیماری های علاج ناپذیر را در پی دارد. برای حفظ زندگی سالم، حفاظت از آب سالم و تولیدنكردن بی رویه فاضلاب شهری، به عهده ماست. در صورت صرفه جویی آب، متقاضیان آب نیز كاهش می یابند، مصرف كمتر و آب بیشتری در نهرها و رودخانه ها برای مسكن، تفریح و خلق مجدد حیات وحش باقی می ماند. مشاركت و همكاری زنان در مقابله  با بی آبی و بسیج شهروندان در امر صرفه جویی آب می تواند نقش اثرگذاری داشته باشد و گامی موثر در این زمینه باشد. ترغیب به صرفه جویی خانواده های بی اعتنا به این كار، و دراختیارگذاشتن اطلاعات ارزشمند درباره حفظ و صرفه جویی از آب بسیار حائز اهمیت است، در چنین صورتی، علاوه بر آن كه افزایش سطح ارائه خدمات شهری بیشتر می شود و با قطع و جیره بندی آب نیز مواجه نخواهیم بود، كیفیت و تامین آب گوارا نیز میسر خواهد شد.هدف ما در زمینه حفاظت از این ثروت طبیعی و نگه داری از آن برای آینده فرزندانمان باید جدی تلقی شود، و در حال حاضر نیز كمك به مناطق محروم و كم درآمد كه به طور مستمر از آب محروم می باشند نیز حائز اهمیت است، اگر در برنامه دولت سیاست انتقال صنایع از شهرهای بزرگ به مناطق محروم اجرا شود سبب خواهد شد تا با افزایش اعتبار، محرومیت زدایی بیشتر و بهتر انجام گیرد.در پایان باید گفت، علاوه بر راهكارهای صرفه جویی در خانه، اجتناب ناپذیر است كه با رشد صنعتی شدن جهان، بخش صنعت و تجارت كه مصرف كنندگان آب بیشتر هستند و در آلودگی آب نیز نقش عمده تری دارند، به صرفه جویی توجه جدی داشته باشند علاوه بر آن بخش قابل ملاحظه ای از آب مصرفی توسط خطوط فرسوده و انشعابات غیرفنی به هدر می رود، متولیان و متخصصان امر نباید به این مسئله نیز بی اعتنا باشند.دامنه تبلیغات مستمر همراه با نشان دادن معضلات خشكسالی حتی در جهان و فاجعه های طبیعی و انسانی كه در اثر كمبود آب به وجود می آید نیز به عهده مسئولان و متخصصان آب است و رسانه ها باید با برنامه ریزی و انجام كارهای فرهنگی در آگاهی بخشی اثرگذار باشند.                                  تا این میراث را برای نسل های بعد از خود حفظ كنیم. زیرا دیگران آب را «گل نكردند» ما نیز آن را «گل نكنیم».


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 29 آذر 1393برچسب:, | 1:29 | نویسنده : نرگس شاکریان |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.